dinsdag 5 januari 2016

Recepten witloofhapjes

De leerlingen van het zesde leerjaar maakten vrijdag 18 december witloofhapjes. Lekker!
Misschien willen jullie deze hapjes met de feestdagen zelf thuis maken? Hier vind je alvast de recepten! Prettige feesten!

Vlootje van witloof met Ganda Ham en geitenkaas
Voor 20 porties:
3 kroppen grondwitloof
100 g Ganda Ham snippers
1 geitenkaas
1 sl gehakte bieslook
peper van de molen
Bereiding:
Was de kroppen grondwitloof, haal de blaadjes uit elkaar en dep ze droog.
Meng de geitenkaas met de Ganda Ham snippers, gehakte bieslook en peper van de molen.
Maak met de hulp van 2 kl ovale bolletjes en schik ze in de blaadjes grondwitloof.
Versier de geitenkaas met Ganda Ham snippers en serveer als hapje bij het aperitief.




Eiersalade met witlof
Ingrediënten 
Porties: 6 

  • 6 hardgekookte eieren, gepeld
  • 1 theelepel Franse mosterd
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel verse dille (eventueel)
  • 1 witlof, verdeeld in losse blaadjes
  • 10 groene olijven, fijngesneden
Bereidingswijze
Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 12min  ›  Klaar in:27min 

  1. In een middelgrote kom de eieren met een vork fijnmaken. Mosterd, mayonaise, zout en dille erdoor roeren en apart zetten.
  2. De grootste blaadjes van de witlof selecteren en deze met de eiermayonaise vullen. In waaiervorm op een bord leggen en stukjes olijf tussen de blaadjes verdelen. Afdekken en tot opdienen in de koelkast bewaren.


Lepelhapje met witloof en scampi
Nodig voor 8 lepeltjes
8 scampi
4 struikjes witloof
2 el boter
2 el honing
1 tl kerriepoeder
Sap en zeste van 1/2 sinaasappel + extra zeste voor de afwerking
0,5 dl schaaldierenfond
1 dl room
1 kl sesamzaadjes
1 el bieslook, gesnipperd
Peper en zout
Bereiding
Snij het schoongemaakte witloof fijn en roerbak het op hevig vuur in 1 el boter. Voeg honing, kerriepoeder, sinaasappelsap, zeste en schaaldierenfond toe. Laat inkoken tot een derde van het volume. Voeg de room toe en laat verder inkoken tot sausdikte.
Pel de scampi, snij ze op de rug overlangs in en verwijder het zwarte darmkanaal. Bak ze kort in een pan met antiaanbaklaag in een beetje boter. Kruid met peper en zout.
Verdeel het witloof over 8 hapjeslepels en schik er de scampi op. Garneer met sinaasappelzeste, sesamzaadjes en bieslooksnippers.


Witlooflepeltje
Hiervoor heb je nodig:
  • 1 stronk rauw witloof
  • 1 appel (liefst Granny Smit, maar met een ander soort appel lukt het ook)
  • Gerookte ham
  • Citroen
Bereidingswijze:
Was de appel en het witloof. Snijd het witloof fijn. Snijd de appel in stukken en verwijder het klokhuis. Snijd ook de appel fijn en doe die samen met het witloof in een kom. Neem de gerookte ham en snijd die in kleine, fijne reepjes. Meng de reepjes gerookte ham samen met het witloof en de appel. Verdeel deze mengeling over de lepeltjes. Je kan het ook in kleine glaasjes opdienen. Besprenkel ieder lepeltje met enkele druppeltjes citroen om het bruin worden van het witloof en de appel te voorkomen. Een overvloed van smaken in de mond, die heel goed bij elkaar passen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten