dinsdag 23 september 2014

Wandelen door de Hoge Venen



Dinsdag 23 september 2014: Signal de Botrange

Vandaag vertrokken we om kwart over negen met de bus naar het hoogste punt van België: Botrange. Hier aangekomen verdeelden we ons in drie groepen. Twee groepen vertrokken dadelijk met een gids voor een wandeling door de Hoge Venen. De derde groep kreeg een rondleiding door het interactieve museum Fania.

Tijdens de wandeling door het Veen, kregen we een boeiende uitleg van onze gids Ria. Ze nam de kinderen mee in een tocht doorheen de geschiedenis: van de laatste Ijstijd tot nu. Hier stond uiteraard het ontstaan van de Hoge Venen centraal. Het ontstaan van "turf" kwam hierbij uitvoerig aan bod.

We leerden wat een schuimtaart was, zagen de zonnedauw, de gerande oeverspin, en nog veel meer. Ook mochten enkele leerlingen het verschil aantonen tussen de zuurtegraad van kraantjeswater in vergelijking met de zuurtegraad van het veenwater.

Op onze wandeling doorheen het veen, moesten we regelmatig over een "knuppelend" lopen omdat de ondergrond te vochtig was. We kwamen zelfs een uniek fenomeen tegen: een trilveen: onder het veen is water opgeslagen en als je op de grond springt, trilt de ondergrond, net als een trampoline.

Na tweeëneenhalf uur waren we terug aan het ontmoetingscentrum en konden we van een welverdiend lunchpakket genieten.

Klik HIER om de foto's te bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten